SKREVET AF KATHRINE WINTHER, PRÆ-SYGEPLEJEPRROGRAMMET, 4 UGER TIL UGANDA.

Den 4. juni landede jeg og to andre præ-studerende i Entebbe lufthavn, spændte på vores nye eventyr og uden at vide hvad man skulle forvente i den næste måneds tid.

Mødet med Uganda har været noget af det vildeste og det bedste jeg har oplevet, og jeg kan nu se tilbage på en rigtig fed måned med masser af oplevelser og indtryk.

Jeg var i praktik som præ-sygeplejerske på Mbarara Regional Referral Hospital. I løbet af mit ophold var jeg på forskellige afdelinger, hvor jeg så de mange forskellige sygdomme, som man ikke normalt ser hjemme i Danmark. Under opholdet fik jeg lov til at følge mentorerne, jeg observerede procedurer, konsultationer, operationer, kejsersnit, fødsler mm. Jeg synes, det var fedt at selve praktikken som præ-sygeplejerske ikke var alt for ensformig. Mentorerne på hospitalet var rigtig søde og gode til at svare på eventuelle spørgsmål jeg havde mht. patienterne, sygdomme, skader og generelt om hverdagen på afdelingerne. Jeg har lært så meget på så kort tid. Har fået meget mere faglig viden samt indblik i hverdagen i et ugandisk hospital, som på så mange måde adskiller sig fra de danske hospitaler.

Jeg havde inden afgangen til Uganda været indstillet på at Uganda er et u-land. Forholdene hernede er noget mere primitivt i forhold til Danmark, hvilket jeg kom til at opleve på hospitalet, børnehjemmet, byen Mbarara osv. På hospitalet er ressourcer en mangelvare, men sygeplejerskerne formår alligevel at få det til at fungere, og det var det der gav mig så meget respekt for dem.

Mødet med den anderledes kultur har overrasket mig positivt. Folkene i Uganda er så utrolig imødekommende og venlige. Ofte hilser de på en og starter en spontan samtale, hvilket man ikke lige oplever hver dag i Danmark. Den første weekend var jeg og de andre fra holdet i søndagskirke med gospelkor, hvilket igen var så specielt og anderledes. Vi blev hevet op på scenen i kirken, hvor vi skulle synge og danse sammen med gospelkoret. Det var så grænseoverskridende, men folk elskede det og stemningen i kirken var helt fantastisk! Det var en rigtig fed oplevelse og igen oplevede vi hvordan det ugandiske folk var – åbne og glade. Dette kunne vi godt lære lidt af i Danmark. 😉

Opholdet har ikke kun foregået på hospitalet. Vi har også udover praktikken besøgt en lille skole, hvor vi fik lov til at undervise og lege med børnene. Flere gange har vi besøgt et børnehjem nær hospitalet. Vi kunne mærke hvor glade børnene blev når de fik besøg af os og at de havde svært ved at slippe os igen, når vi skulle hjem. I weekenderne kom jeg ud og oplevede Ugandas smukke og overvældende natur, som virkelig ikke kan sammenlignes med Danmark. Dette skal bare opleves in real life!

Vi var på en safaritur, hvor vi oplevede Ugandas vilde natur og dyreliv på savannen, men også ude på vandet. Her fik vi set rigtig mange forskellige dyr, både store og små. Til slut kom vi ud på en trekking tur i en skov fyldt med aber af forskellige arter. Safarituren var spændende og vi følte, vi var med i Disney-filmen ”Løvernes Konge”. Derudover var vi på den vildeste weekendtur til Jinja. En tur fyldt med adrenalin. Vi sejlede i kajak på Nilen med øl i hånden og solnedgangen bag os. Vi red på heste, bungee-jumpede, kørte ATV og til sidst riverraftede på Nilen. Weekenden var helt klart en oplevelsesrig tur, som jeg aldrig nogensinde vil glemme. Jeg vil anbefale alle at tage af sted til Jinja, for du vil ikke fortryde det!

Dette her ophold har for mig været en øjenåbner. Det har fået mig til at indse, at det er sygeplejerske jeg skal være og ikke andet. Det har for mig også været skræmmende og overvældende at se, hvor stor forskellen er på Uganda og Danmark. Det har været med til at ruste mig godt og grundigt til at kunne blive klar til at være sygeplejerske.

Til slut vil jeg sige, at du skal vælge Uganda hvis du gerne vil være i praktik på et hospital, men samtidig også er til en oplevelsesrig og adrenalinfyldt rejse i det charmerende land – jeg kan varmt anbefale det!

Lagt op d. 1/7/2017