SKREVET AF LIVA K. STUHR, PRÆ-MEDICINPROGRAMMET & KLARA P. REVES, PRÆ-SYGEPLEJE/JORDEMODERPROGRAMMET, 4 UGER I UGANDA.

Vi startede turen mod Jinja kl. 7:00 fredag morgen – en cirka 8 timers lang køretur. Fællestip: husk snacks! Vores chauffør, som bragte os fra Mbarara, hvor trymedics huset ligger, til Jinja, hed Patrick – en virkelig sød hyggefætter, der er med på lidt af hvert. Fælles tip: Patrick elsker at grine, så hvis du kan komme i tanke om en joke (god eller dårlig), så fyr den af! Han vil elske det.

Bilturen var lang, men timerne blev slået ihjel med at sove, lege ”Jeg kan se noget der er…” og ”Gæt et dyr” desuden er det bare fantastisk fascinerende at kigge ud af vinduet og se den frodige natur og de mange mennesker, der bor så forskelligt i forhold til os i Danmark.

Kl. 15:00 da vi ankom til vores lodge, blev vi mødt af den flotteste udsigt ud til Nilen, og selvom det er en lang køretur, er det virkelig det hele værd. Vi fik tildelt stedets bedste bor og den skønneste lille hytte med plads til alle mand. Vores hytte havde en lille terrasse, man kunne sidde på og nyde de skønne omgivelser, som man var omringet af. Generelt var vores lodge virkelig fantastisk idyllisk. Det er et stort område med mulighed for forskellige aktiviteter; blandt andet volleyball, billiard, bordtennis og swimmingpool. Vi spiste som konger og nød en treretters menu hver eneste aften. Desuden havde de et uendeligt langt drinkskort fyldt med lækkerier, der kan købes for ingen penge. Klaras tip: hvis i på jeres hold er flere ’navnesøstre’, er det en god ide at finde på et nyt navn, så jeres barregninger ikke blandes sammen. Sørg dog for at det er et navn, du kan leve med, så du som mig ikke ender med at hedde Susan resten af dit ophold.

Livas tip: husk at være sød ved Swaibu og John i baren – det betaler sig i sidste ende, når man mandag morgen modtager sin regning.

Når man opholder sig i Uganda, skal man generelt forvente at alting foregår i et andet tempo aka ”african time”. Dette gælder også (især) ved bestilling af drinks. Fælles tip: når du hopper op i baren, er det en god ide at bestille en Club (Ugandas bedste øl) samtidig med din drink. Øllen får du med ud med det samme, og når du kan se bunden af flasken passer det med, at din drink er lige på trapperne.

Lørdag morgen startede ud med den mest overdådige morgenmad. Alt fra pandekager til pocherede æg og stærkt tiltrængt og meget savnet bacon. Vi spiste os godt mætte, da vi vidste, at vi havde en begivenhedsrig dag foran os. Første aktivitet var ridning rundt i lokalområdet og langs Nilens kyst. Livas tip: hvis du som mig ikke er den fødte Tina Lund, kan hesten Southern Comfort varmt anbefales. Derudover låner den søde hestedame dig gerne sin hånd at støtte sig til. Turen var super fin, og udsigten kunne man bestemt ikke klage over. Da vi kom tilbage til vores lodge, var der tid til lidt frokost og et hurtigt dyp i poolen, inden vi skulle afsted på ’quad biking trip’ – aka ATV-turen. Fælles tip: hvis man aftenen inden har været på besøg i baren lidt for hyppigt, kan man også lige nå at nuppe en lur.

Støvet der suser, adrenalinen der pumper og motoren der spinder. ATV-turen var et kick uden lige. Er du til fart over feltet, er det en oplevelse, du absolut ikke må gå glip af. Om du er nybegynder fra storbyen eller jyde med egen ATV hjemme i stalden, skal guiderne nok sørge for, at du kommer hjem i et stykke. Klaras tip: hvis du som mig er en smule usikker i trafikken, er det en god ide at vælge en ATV med AUTOMATISKE gear… hvis du da ikke ønsker at ende i grøften. Derudover er dette også turen, hvor du kan sikre dig en flot rødlig kulør uden at skulle forbi et solarie eller en tanning booth. Hvis en brunlig glød tiltaler dig mere end den røde jord-tan så frygt ikke – søndagen byder på en riverraftingtur, hvor solcreme er et absolut must!

Søndagens riverrafting tur var, noget vi alle havde set frem til. Vi havde forventet en vild rutsjetur ned langs Nilen, men hvor tog vi dog fejl… Denne tur var fuldstændigt vanvittig! Vi forventede bølger, men blev mødt af vandfald. Vi forventede blid strøm, men blev revet af sted i fuld fart. Vi forventede en simpel sejltur, men fik en oplevelse for livet. Fælles tip: når guiden fortæller jer, at der ved det kommende vandfald er 50/50 chance for at tippe over, skal I i virkeligheden tolke det som 80/20…. eller nærmere 90/10. Foruden de vilde vandfald bød turen også på flere lange stille stunder, hvor man kunne nyde solen fra båden, eller hoppe i vandet og drive af sted med strømmen. Med trætte arme, solbrændte kroppe og masser vand i ørene var det godt at komme tilbage til vores lodge, hvor Patrick bød os alle på den lækre, men yderst ildelugtende frugt; jackfruit. Livas tip: pas på med hvilke aftaler du laver med Patrick, når det handler om jackfruits. Siger du ja til et stykke, skal hele frugten ned (og han har ofte flere hvor den første kom fra)

Jinja turen er en helt fantastisk tur, og selvom den koster lidt knaster, er det alle pengene værd. Glæd jer!

Fælles tip: et ophold med Try Medics er noget, man sent vil glemme og aldrig vil fortryde. Tag af sted!