SKREVET AF CAROLINE WILSLEFF – PRÆ-SYGEPLEJE & FREJA HANSEN – PRÆ-FYSIOTERAPEUT, FIRE UGER I UGANDA EFTERFULGT AF FIRE UGER PÅ ZANZIBAR

Vi valgte at tage på et kombineret ophold, for at få så mange indtryk, oplevelser og synsvinkler af Afrika. Vi startede med 4 uger i Uganda i Entebbe, efterfulgt af 4 Uger på Zanzibar i Mbweni. 

Mødet med Uganda har været rigtig positivt. Folk er meget smilende og imødekommende og man føler sig meget velkommen. Man føler sig på ingen måde utryg. Når man møder Uganda, får man det præcise billede, af hvordan man havde forestillet sig Afrika ville være. Rød jord, ler hytter, geder på vejene og afrikanske kvinder med børn på ryggen. Alting er meget råt og ægte. Vi boede i Entebbe. Vi var 16 afsted og boede 2 og 2, alt i alt var vi glade for at bo i Entebbe. Personalet var super søde og meget hjælpsomme. De var gode til, at gøre vores ønsker til aktiviteter efter praktikken mulige, f.eks. tur til marked, pool eller løbeture. De gjorde alt for, at man følte sig godt tilpas og hjemme i huset og i Uganda. 

Hospitals praktikken i Uganda var mega fedt. Vi var på Entebbe General Hospital, som er et offentligt hospital og ligger kun 5 minutters kørsel fra huset. Hospitalet i Uganda er meget anderledes end det hjemme i Danmark. Der ligger mange mennesker på stuerne, alting er meget oldschool og tingene går meget langsomt. Nogle af de ting man oplever hernede, kan godt være ret barske, da det er meget langt fra hvordan tingene fungerer derhjemme. På de tidspunkter er det rart, at man går flere sammen. Vi synes kun det har været positivt, at opleve et hospital være så anderledes end det vi er vant til og mentorerne vi hver især har fulgt, har været virkelig søde og kanon gode til, at lære fra sig. De har været gode til, at forklare tingene bag det man oplever og forstår man det ikke, vil de hellere end gerne gentage. Det er i Uganda muligt at kombinere flere afdelinger i løbet af ugen f.eks. ortopæd 3 dage og fysioterapeut 2 dage.

Weekend turene i Uganda har været rigtig gode. Den første weekend var vi i hovedstaden Kampala, hvor den stod på hygge tid og byen som var en god måde, at lære hinanden at kende på. Anden weekend var vi på adventure tur til Jinja, vi var ude at køre ATV, ride på hest og riverrafte langs Nilen. Det var virkelig en god tur med fart over feltet. Tredje weekend var vi på Safari, hvor vi så bl.a. giraffer, elefanter, løver, næsehorn osv. Fedt at opleve, at det var os der var på besøg i dyrenes hjem. Fjerde og sidste weekend skulle vi ikke hjem men videre til Zanzibar. 

Mødet med Zanzibar har ligesom Uganda været meget positivt. Folk er super søde og imødekommende. Den største forskel er, at  størstedelen af befolkningen på Zanzibar er muslimer, hvor de er kristne i Uganda. Zanzibar er mere turistet end Uganda og det kan man også godt mærke, men det er skam ikke negativt. Zanzibar er utroligt flot med  de hvide strande, det krystal blåt vand og palmer. Der er en del varmere end i Uganda, så der er rig mulighed for at få en lækker farve inden man skal hjem(og en god svedtur). På Zanzibar bor man flere sammen, vi var i alt 28 og boede på 10 og 8 mands værelser. Personalet på Zanzibar er så søde og hjælpsomme, de gør helt bestemt deres for, at vi alle havde det godt. På Zanzibar er der en del flere aktiviteter som man skal deltage i, der er dog også dage hvor man kan lave hvad man har lyst til. Man skal være lidt opmærksom på at Zanzibar er lidt dyrere end Uganda i det, at man selv skal stå for frokost samt nogle måltider i weekenden. 

Hospitalspraktikken på Zanzibar er lidt anderledes i forhold til Uganda, da man er i praktik på private hospitaler. Som præ-studerende har man muligheden for at komme på de to private hospitaler – Al Rhama og Tasakhtaa Global Hospital. Selvom de begge er privat hospitaler, er Global en del finere end Al Rhama. Der er knap så mange mennesker på hospitalerne, da det er private og patienterne derfor skal betale for at komme i behandling. Vi har haft en god oplevelse med at prøve både det offentlige hospital i Uganda og de private hospitaler på Zanzibar. Mentorerne har været super gode og vil gerne lære fra sig. De synes det er rigtig morsomt at lære os Swahili, fordi det giver os en bedre forståelse for, hvad der sker når der kommer en patient, hvilket faktisk er meget rart. På Zanzibar er man på de forskellige afdelinger en hel uge ad gangen. 

Weekenderne på Zanzibar er meget strand og vand præget, lige ud over Safari weekenden. Den første weekend var vi på safari blue og delfin tur, hvor var der mulighed for, at snorkle rundt med fiskene og svømme med delfiner. Det var vildt at opleve delfinerne tæt på. Anden weekend var vi på safari tur hvor vi bla. så giraffer, zebraer, løver osv. Safari er en tilkøbs tur og vi kan kun anbefale at tilkøbe turen, da det er super hyggeligt og en kanon oplevelse, at se dyrene i deres eget hjem og helt tæt på. Tredje weekend skulle vi til Kendwa, hvor det var muligt at komme på en cykeltur og sunset cruise. Der ud over stod weekenden på ren afslapning, solbadning og hygge. Sidste weekend gik turen hjem til Danmark igen, efter 4 uger i Uganda og 4 uger på Zanzibar. 

Vi tager herfra, med en masse gode oplevelser fra hospitalet og med en ny viden omkring sundhedssystemet i et U-land. En masse nye bekendtskaber og venner som vi helt sikkert, vil se mere til når vi kommer til Danmark. Vigtigst af alt, har vi haft en kanon fed tur og så er vi blevet fuldstændig afklaret på vores studievalg. Nu glæder vi os bare endnu mere til at komme i gang. 

Vi kan kun anbefale, at man tager et kombineret ophold, hvis man har lyst til at opleve flest mulige sider af Afrika – Tak for denne gang Afrika og på gensyn.

  • Caroline Wilsleff og Freja Hansen