SKREVET AF LAURA POST, PRÆ-JORDEMODERPORGRAMMET, 4 UGER PÅ ZANZIBAR

Hej med jer! Jeg hedder Laura og har valgt at rejse med TryMedics til Zanzibar, som præ jordemoder studerende, for at blive bekræftet i mit fremtidige ønske om at læse til jordemoder. Jeg har valgt at tage af sted i 8 uger og nu er 7 af dem allerede gået. Det meste af min praktik har jeg brugt på fødegangen, på et af de to privathospitaler TryMedics benytter, Al-Rahma. Her har jeg mødt utallige vordende mødre, set smukke babyer komme til verden og lært fra to skønne jordemødre med mange år i branchen.

På fødegangen har jeg ind til videre overværet 15 naturlige fødsler og 8 kejsersnit. Jeg har altså i alt set 23 små babyer komme til verdenen på det hospital. Hver eneste fødsel gør indtryk, og jeg får stadig gåsehud og en lille tåre i øjenkrogen når jeg hører barnets første gråd. Gråd der betyder liv. Det er noget af det smukkeste jeg har overværet, og jeg vil klart anbefale alle der overvejer at læse til jordemoder, at få denne oplevelse med sig.

På Zanzibar får man også indsigt i den afrikanske sundhedssektor, som helt bestemt ikke kan sammenlignes med den danske. De fleste der møder Afrika for første gang får sig nok lidt af et kulturchok, og her er hospitalerne ikke en undtagelse. Jeg er meget imponeret over hvordan de får det hele til at løbe rundt og fungere med de ressourcer de har til rådighed. Eftersom størstedelen af befolkningen på Zanzibar er muslimer er der også nogle helt andre religiøse traditioner der spiller ind, og det kommer også til udtryk på fødegangen.

I Danmark er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende 28-29 år. På Zanzibar er det meget normalt at føde sit første barn når man er omkring 16-18 år. Kulturen hernede er noget helt andet, og jeg er så taknemlig for at have fået disse oplevelser og indtryk med mig i bagagen.

Når man er her som præ-jordemoder er hospitalspraktikken meget specifikt rettet jordemoder faget, og man får derfor en meget intens praktik fordi man er på den samme afdeling i tre uger. Man når at få et meget tæt bånd til jordemødrene, man når at komme ind i en rutine og får en god chance for at opleve flest muligt fødsler – hvor ikke en er ens. Eftersom jeg har valgt at tage et 8 ugers forløb har jeg haft muligheden for at følge nogle af de samme mødre i noget længere tid. Fra når de kommer til tjek under deres graviditet til de kommer og føder. Og fra de får foretaget kejsersnit til stingene skal tages ud igen.

På billedet ovenfor ses vi efter de første tre uger på fødegangen, hvor vi afsluttede første forløb og derfor fik fornøjelsen af at prøve de lokales tøj, khangaer.

Min rejse med TryMedics har givet med en hel masse uforglemmelige oplevelser, også udenfor hospitalspraktikken, venskaber for livet og ikke mindst bekræftelse i at jeg skal uddannes som jordemoder og leve med at hjælpe nye mennesker til verdenen.

Tak fordi I læste med!

Lagt op d. 27/4/2018