SKEVET AF KIMMIE JENSEN, PRÆ-SYGEPLEJEPROGRAMMET, KOMBINERET OPHOLD 4 UGER PÅ ZANZIBAR EFTERFULGT AF 4 UGER I UGANDA
Mit navn er Kimmie, og jeg er afsted i 2 måneder som præ-sygeplejerske. Jeg startede mit ophold med 1 måned på Zanzibar efterfulgt af 1 måned i Uganda. Destinationerne er vidt forskellige og ved at kombinere mit ophold, er min rejse til Afrika med Try Medics kun blevet bedre, og jeg vil ikke kunne være i stand til at vælge en af destinationerne fra.
Det er de færreste ting, der kan sammenlignes ved de to destinationer, da hvert land har så meget forskelligt at byde på. Mit primære formål med at rejse med Try Medics var at opleve hospitalsverdenen i et andet land og prøve mine grænser af som præ-studerende sygeplejerske. Ønsker man at udforske både den private og den offentlige sektor i Afrika, så er det kombinerede ophold den bedste mulighed.
På Zanzibar er det som præ-studerende kun muligt at observere på 2 forskellige privat hospitaler, og det kræver, at man er studerende for at kunne være på det offentlige hospital.
I Uganda er Try Medics kun tilknyttet et offentligt hospital. Forskellen på de to slags hospitaler er enorm. Privathospitalet på Zanzibar er meget småt i forhold til det offentlige i Uganda og omfanget af operationer, undersøgelser og patienter er langt mindre end i Uganda. Modsat, er hospitalet i Uganda nærmest en lille landsby og her findes alle former for afdelinger, sygdomme og operationer.
På Zanzibar er observationspraktikken opdelt i uger, hvilket betyder, at man er på én afdeling én uge af gangen. Dette giver et grundigt indblik i den enkelte afdeling, men samtidig er det kun muligt at besøge 4 forskellige afdelinger i løbet af opholdet. Modsat, er man kortere tid på afdelingerne i Uganda, men dette giver muligheden og opleve så meget som muligt. Valgmulighederne er nærmest uendelige i Uganda, og jeg synes personligt, at det er fedt at kunne opleve hospitalet fra mange vinkler og opleve hverdagen og forskellighederne på afdelingerne.
Begge destinationer er virkelig fleksible med valg af afdelinger, og de ansatte vil så vidt som muligt altid prøve at opfylde ens ønsker. Dette gælder alt – på hospitalet, men i høj grad også i hverdagen i huset.
Opholdet er også meget andet end hospitalspraktikken, som primært er fra 8-12, mandag til fredag. Sammenholdet, huset, aktiviteterne og turene fylder lige så meget som praktikken. På dette punkt er de to destinationer også vidt forskellige. På Zanzibar er der mange ture til de lækre strande og sejlture rundt omkring paradis øen. Der er både tur til et lækkert ressort, safari blue og mulighed for at dykke, hvorimod turene i Uganda er præget af adrenalin og adventure. Her står den blandt andet på ATV, riverrafting, klatring og ziplining. Igen er kombinationen af de to ture fantastisk, og man får muligheden for at opleve Afrika fra to vidt forskellige sider. På begge ophold er der mulighed for tilvalgsaktiviteter som der skal betales under opholdet. Jeg ville klart anbefale, at man deltager i så mange af aktiviteterne som muligt. Priserne er gode og ligger ofte mellem 40 og 100 danske kroner og man får virkelig noget for sine småpenge. De to dyreste ture er Safari i Tanzania og tur til Jinja i Uganda, og de kan også virkelig anbefales.
I de to lande er der også stor forskel på kultur og religion. På Zanzibar er befolkningen 95% muslimer, og i Uganda er størstedelen kristne. Udover religionen er kulturen i de to lande også meget forskellige. Det er virkelig fedt at opleve de to sider af Afrika og se hvordan en ting som religion f.eks. har en indvirkning på dagligdagen på hospitalerne.
Til sidst er en af de bedste årsager til at kombinere dit ophold, at man får flere nye bekendtskaber, der deler samme passion for sundhedsvæsnet som dig selv. Fællesskabet i huset er så fantastisk og man møder søde mennesker fra hele landet.
Turen er alt i alt en oplevelse for livet og ønsker man at få så meget ud af opholdet som muligt så tag både til Uganda og Zanzibar. Rækkefølgen er ifølge mig underordnet, men kombinationen er en fantastisk mulighed for at udvide sin horisont, få flere bekendtskaber og på egen hånd have muligheden for at sammenligne to vidt forskellige lande.
Tro mig Afrika er så meget mere end bare det Afrika man kender hjemmefra. Forskellene er enorme, så tag afsted, kombiner dit ophold og nyd det! Du vil ikke fortryde det.
Lagt op d. 11/11/2018