SKREVET AF LINE VØLKERS, SYGEPLEJESTUDERENDE FRA METROPOL PÅ 4 SEMESTER, LINE VAR 4 UGER I UGANDA EFTERFULGT AF 4 UGER PÅ ZANZIBAR.

Da jeg skulle vælge hvor jeg ville hen på mit 4. semester på sygeplejeskolen, gik der flere tanker igennem mit hoved; blandt andet, hvor skulle jeg tage hen, vil jeg få noget ud af klinik forløbet, hvad med kulturforskelle og hvilken organisation skulle man vælge, at rejse med.

Inden jeg tog af sted, var der et infomøde på skolen, hvor vores vejleder forklarede om hvordan det var, at være i Afrika. Herunder at det til tider kunne være besværet at få en forbindelse til sygeplejersker eller lægen, vi skulle selv være meget opsøgende og interesseret, hvis man ikke var det, kunne man risikere at blive efterladt til en selv i perioden. Udover det, skulle man oftest bo hos en lokal familie, hvor man ville komme helt tæt på familiens kultur, men man kunne sagtens komme ud for at man ville bo på et værelse med gris eller ko, man skulle groft sagt bare indordne sig.

Min plan i starten var at rejse alene, men efter dette møde begyndte jeg at føle det var utrygt. Nogle andre fra min klasse skulle også på udveksling og de havde valgt at rejse med trymedics, da de forklarede om det blev jeg mere interesseret i hvordan det var opbygget – og hold da op en forskel der var.

Jeg valgte trymedics, da både min familie og jeg følte det var mere betryggende. Jeg syntes bla. At det var rart at der var en manager, som havde en forbindelse til hospitalerne, at man vidste man var velkommen og der var blevet lavet et skema, ift. hvilke afdelinger jeg skulle på samt at mentorerne vidste at jeg kom. Udover det, var det rart at vide at jeg skulle bo sammen med andre og ikke i et lokale med en gris og ko, det var selvfølgelig også et plus. Jeg har i erfareret hernede, at det er rart at tale om ens oplevelser, når man kommer hjem fra klinikken. Jeg syntes også det var rart, at når jeg var i trymedics huset kunne jeg faktisk slappe af og være mig selv, uden at skulle forholde mig til en anden kultur, som der jo er på Zanzibar.

Da jeg ankom til Zanzibar blev jeg hentet af manageren og kørt til huset. Her fik jeg en rundvisning, og da det blev mandag viste hun os rundt på hospitalet og introducerede os til den mentor vi skulle have dagen efter.

Mentorerne hernede, var på ingen måde hvad jeg havde forventet hjemmefra. De går meget op i vores uddannelse og hvordan vi på bedst mulig måde lære. Patienterne og lægen vil kommunikere på Swahili og derefter vil mentoreren oversætte det. Det mentoren forklarer vil de have en til at reflektere over, også kommer med tilbagemelding om hvad det kan være, men man har absolut intet ansvar for behandlingen af patienten, og man kan sagtens sige ’’ det ved jeg ikke’’.  Efterfølgende vil man have en samtale om hvilken sygdom patienten evt. kan have, og mentoren vil uddybe det med teori.

Mentorerne er rigtige søde og vil virkelig en det bedste, dette er lige meget om man er studerende eller er på et præ-ophold.

En ekstra ting jeg fik ud af opholdet var alle de fantastiske oplevelser trymedics havde organiseret og en masse skønne venner, som jeg har delt helt unikke oplevelser med. Jeg vil klart anbefale trymedics til studerende, hvis du gerne vil komme helt tæt på det rigtige Afrika.

Lagt op d. 22/10/2017