SKREVET AF CAMILLA NIELSEN, PRÆ-SYGEPLEJEPROGRAMMET, 4 UGER PÅ ZANZIBAR

Et spørgsmål mange sikkert er blevet stillet som lille er: ”Hvad vil du så være når du bliver stor”? Dette spørgsmål er jeg, som så mange andre, også blevet stillet et utal af gange, hvortil jeg altid har svaret: ”når jeg bliver stor vil jeg være sygeplejerske”. Af mine veninder, blev jeg da jeg var yngre, herefter kigget på med store uforstående øjne og et spørgsmål om ”jamen kan du godt tåle og se blod”? Eller ”kan du godt stikke i andre mennesker”, hvortil jeg kun har kunnet svare, at det vides ikke, men der er kun `en måde, at finde ud af det på, og dette er ved at springe ud i det, hvilket jeg så sandelig har haft gjort med TryMedics som min højre hånd.

Som en del af et TryMedic teamet rejser du ud med omkring 20-25 andre danskere, som alle, ligesom du selv, har interesse i den medicinske verden. Nogle som præ studerende (dvs. Som ikke er påbegyndt studie endnu), og andre som allerede er studerende indenfor enten, sygepleje, medicin, eller jordemoderskab. Sammen kommer i ind i det afrikanske sundhedssystem, på et hospital, og får lov til at opleve og observere, hvordan arbejdet på et hospital foregår, selvfølgelig med forbehold for de kulturelle og økonomiske forskelle der naturligvis er at finde mellem Afrika og Danmark. Hermed får man mulighed for, at finde svaret på mange af andres, men vigtigst af alt, sine egne spørgsmål, om hvorvidt en karriere i denne branche vil være den drøm man skal jagte hjemme i Danmark igen.

Opholdet har lært mig rigtig meget, og jeg har fået svar på mange af mine spørgsmål, fordi Ja, jeg kan godt tåle at se blod, og Ja en hverdag i dette fag, hvor man har med andre mennesker at gøre samt deres helbred er hvad jeg brænder for. Jeg brænder for at kunne være til stede, for at hjælpe og for at være den ekstra hånd at holde i når tingene er svære, og mest af alt brænder jeg for, at kunne agere i den sundhedsfaglige verden, som for mig at se, er et så vigtigt og elementært element i samfundet. Derudover har jeg lært den Afrikanske kultur at kende, hvilket for mig har været mindst lige så spændende. Hernede må vi bare indrømme, at tingene foregår meget anderledes sammenlignet med, hvad vi er vant til i velstående Danmark. Hernede går man ikke ind for stress og jag, men derimod for begrebet ”Pole Pole”, som betyder ”rolig, rolig”, og når vi ikke lige det hele i dag, når vi det i morgen.

Så denne her rejse har lært mig rigtig meget, både i forhold til valg af uddannelse, samt fremtid, og i form af forståelsen for andre kulturer, men vigtigst af alt har den lært mig at sætte pris på min tilværelse hjemme i Danmark. At se den glæde som børn og voksne hernede udviser på trods af deres få resourcer, har virkelig fået mig til at indse hvor priviligeret et liv jeg har derhjemme, med gratis skolegang, hospitalsbesøg og meget mere. Indrømmet er det ikke nogen charterrejse, på et femstjernet hotel, med gourmet mad, at udrejse med Try Medics, og man kan have svære dage men det er en kæmpe oplevelse og læring rejse som jeg ikke ville have været foruden, og dertil er alle udflugterne blot en kæmpe bonus, samt de dejlige mennesker du bor sammen med i huset.

’En ting er sikkert, med alt hvad jeg har lært om mig selv på denne rejse, og i forhold til min fremtid indenfor sundhedsvæsenet, har dette været en af mine livs bedste beslutninger, og jeg vil helt sikkert anbefale alle andre, som går med den samme lille drøm i maven som mig, om at rejse til Afrika med Try Medics – i vil ikke fortryde det, og mon ikke vi alle kan lære at håndtere blod? Jeg lærte det i hvertfald.

Lagt op d. 21/10/2018