SKREVET AF CAROLINE LÜTZHØFT, PRÆ-MEDICINPROGRAMMET, 4 UGER I UGANDA EFTERFULGT AF 4 UGER PÅ ZANZIBAR, TRY MEDICS

Før jeg tog af sted på mit Trymedics ophold, havde jeg aldrig været i Afrika. Jeg havde derfor heller ikke rigtig nogen idé om hvordan det ville se ud. Som enhver anden, så var de fleste af mine forventninger og formodninger om Afrika fra film (Eksempelvis Løvernes konge, The Last King of Scotland osv.). Min nysgerrighed var det der fik mig til at vælge et udvidet ophold, hvor jeg tog en måned i Uganda efterfulgt af en måned på Zanzibar. Grunden til dette var simpelthen at jeg ville have så bredt et indtryk af Afrika, samt dets sundhedssystem, som muligt.

Mit ophold startede i Uganda og sluttede på Zanzibar. Grunden til at jeg valgte at tage til Uganda først, efterfulgt af Zanzibar, var at jeg formodede at Uganda ville være den største kontrast fra Danmark. Jeg havde tænkt mig at lægge hårdt ud, for derefter at komme til noget som var tættere på hjemme, efterfølgende.

I Uganda er hospitalet, Mbarara Regional Refferal Hospital, landets andet største offentlige hospital. Det betyder, at der er massere af patienter at se til – Og det gælder samtlige afdelinger – Måske lige bortset fra psykiatrien. Jeg fik et godt grundlæggende indblik i hvordan hospitalet fungerede, under mit praktikforløb, da jeg kom forbi syv forskellige afdelinger. Det inkluderede blandt andet operationsgangen, psykiatrisk afdeling, patologi osv. Uanset afdelingen var mentorerne altid glade for spørgsmål, og ville enormt gerne lære fra sig; Mange af dem forventede at man tog noter til det de sagde, så husk en notesbog. Til tider kunne man næsten føle sig som en lægestuderende, fordi mentorerne havde dejligt høje forventninger til én. Jeg kan anbefale, at man eventuelt lærer nogle medicinske begreber på engelsk. Det kan snildt gøres, ved for eksempel at se Grey’s Anatomy/Greys hvide verden. Det viste sig i hvert tilfælde, at være en kæmpe fordel for mig i både Uganda og Zanzibar.

Hospitalerne i Zanzibar, Al Rahma og Global hospital, er private hospitaler. Det medfører, at de ikke har lige så mange patienter, som hospitalet i Uganda. Sandsynligvis kommer det af, at det er dyrere at blive behandlet på et privat hospital. Det gjorde dog ikke noget, da praktikken på Zanzibar er fordelt anderledes. I stedet for at være på flere afdelinger per uge, er man på en afdeling om ugen. Jeg valgte at fordele min praktik således: En uge på operationsgangen, og en uge på out patient department, på Al Rahma. På Global Hospital, tog jeg to uger på operationsgangen; En uge med fokus på operationerne, efterfulgt af en uge med fokus på anæstesilægens ansvar.

For mig har det fungeret rigtig godt, at fordele mit ophold på den her måde – Med start i Uganda, efterfulgt af Zanzibar. Jeg startede med at få et meget generelt indblik i Uganda, for derefter at kunne udvælge hvilke afdelinger, jeg gerne ville mere i dybden med på Zanzibar.

Hvis jeg skulle komme med en kort opsummering af aktiviteterne i henholdsvis Uganda og Zanzibar, ville jeg sige at aktiviteterne i Uganda generelt er mere aktive. Med det mener jeg, at der kræves mere fysisk deltagelse fra ens egen side. For eksempel kommer man på en trætopsforhindringsbane, og man har mulighed for en ridetur, river rafting osv. Der dog stadig massere af mulighed for at slappe af, hvis man vil; For eksempel med massage og ved at få ordnet negle osv. På Zanzibar tager mange af aktiviteterne udgangspunkt i sol og sandstrand.  Jeg var blandt andet på en super smuk sejltur, i Kendwa, mens solen gik ned i horisonten. Nogle af de mere aktive ting på programmet, på Zanzibar, var bl.a. cykelturen, som en del af weekendturen til Kendwa. Vi fik set en masse lokale område; Lige fra drypstenshuler til smedjen. Jeg synes at den overordnede forskel på aktivitetstyperne på hvert ophold, har været med til at skabe en god balance, efter min mening. Det føltes i hvert tilfælde ikke som om jeg var af sted på den samme tur to gange.

Når jeg kigger tilbage på min tid i Afrika med Try Medics, synes jeg, at det har været den helt rigtige beslutning. Jeg har oplevet så mange vilde ting, samt overskredet grænser. Det hele har været med til, at jeg er blevet mere sikker i mit studievalg. Det lyder måske lidt kliché, men jeg føler, at jeg har lært mig selv bedre at kende.

Alt-i-alt vil jeg anbefale et kombineret ophold til dig som ikke helt kan vælge ét ophold, og som gerne vil have en oplevelse, der kan tages med i bagagen resten af livet.