Chat with us, powered by LiveChat

SKREVET AF EMILIE BIHL, PRÆ-JORDEMODERPROGRAMMET, 4 UGER PÅ ZANZIBAR EFTERFULGT AF 4 UGER I UGANDA.

Jeg har aldrig været i Afrika før. Eller et andet land, hvor normen er en dagsløn på mellem 2-8$. Men læren om forskelligheder, har altid tiltrukket mig. Tro, politisk overbevisning, levevilkår, livsstil, sundhedsvæsnet er alle identificerende faktorer. I særdeleshed sidstnævnte, nemlig sundhedsvæsnet, og mere specifikt jordemoder erhvervet, finder jeg utrolig beundringsværdigt. Try Medics giver usikre præ-studerende, muligheden for at opleve førnævnte grundlæggende faktorer, kombineret med at afprøve evt. fremtidige studie. Og i sidste ende bringe os tættere på enten at kunne af- eller bekræfte.

JA TAK, tænkte jeg!

Min forestillinger om Afrika stereotypt og skæbnebestemt, som om forbedring er en vestlig opfindelse… Jeg må skammeligt erkende, at mit syn på Afrika er forældet. Jovist er ressourcerne på hospitalerne her på Zanzibar langt mere sparsomme, sammenlignet med DK. Men den hjælp og tryghed jeg oplever på fødegangen, når min mentor (jordemoder Fatma) guider den fødende igennem de tre faser af en fødsel, er i bund og grund den samme som en jordemoder fra et hvilket som helst andet land. Tiden fra når baby har passeret fødselskanalen, til den kommer ud og det første skrig lyder… Der står tiden stille. Der arbejdes for at tjekke babyens tilstand. Når grådens så, i langt de fleste tilfælde udbryder, kan man udånde og de spændte muskler i kroppen løsnes. Hvis den nyfødte erklæres sund og rask, kan mor og barn sendes hjem efter seks timers observation. Selvom proceduren facilitets og sikkerhedsmæssigt, er markant anderledes på Zanzibar sammenlignet med DK, findes den altså og bliver håndhævet.

At der kun er én kuvøse til rådighed på AL-Rahma hospital, bryder ikke med de forestillinger jeg havde. At føde”stuen” består af to metalbrikse, med hver sin kolde madras tilført et blåt plastik stykke og en spand i fodenden til diverse væsker, chokerede mig heller ikke. Eller at der er presset fem senge med påhægtet myggenet, ind på ca. 25 m2, overrasker heller ikke. Men at man bliver bevidst om, hvor meget indflydelse kultur og tro ikke mindst har på sundhedsvæsnet, får man øjnene op for. Muligvis er det ikke så tydeligt hjemme i DK, grundet at det er hvad man er vokset op med. Man bliver opmærksom på, at kvinder føder flere børn. Dels fordi de rent praktisk er med til at brødføde familien, jo flere jo bedre. Og dels grundet den prestige der ligger i at være frugtbar. Flerkoneri er jo almindeligt på Zanzibar, jo mere arbejdskraft du kan producere, desto mere populær bliver du hos din mand. Altså vil han have en grund mindre, til at opsøge andre koner. En tankegang som ligger fjernt fra, den jeg kommer fra! Det gør indtryk og giver stof til eftertanke. Deres nysgerrighed og åbenhed medfører en behagelig stemning på afdelingerne, som gør at man føler sig velkommen. Ønsket om at lære om nye kulture, går altså begge veje.

Mit møde med det Afrikanske sundhedssystem gennem Try Medics, har givet mig blod på tanden og lyst til mere. Særligt er jeg blevet opmærksom, på min øgede interesse for nødhjælpsarbejde. Det er jeg ikke i tvivl om, at jeg vender tilbage til. Rejsen kan klart anbefales, som en kæmpe erfaringsoplevelse. Godt jeg har fire uger mere i Uganda!

Lagt op d. 21/10/2018