SKREVET AF MARIA BAK NIELSEN OG CECILIE DREJER JENSEN, 7. SEMESTER SYGEPLEJESTUDERENDE FRA UNIVERSITY COLLEGE NORDJYLLAND, 5 UGER I PRAKTIK PÅ ZANZIBAR

Jambo!

Vi er taget med Trymedics til Zanzibar, i 5 uger, i forbindelse med vores valgfrie element, på 7 semester af sygeplejerskeuddannelsen i Aalborg. Vores fokus for denne rejse er at, opleve sundhedssystemet i et andet land, med en anden kultur og derved opnå en større forståelse for fagets værdier, etik og færdigheder, for på den måde at kunne udvikle os som sygeplejersker og udvide vores faglighed.

Med Trymedics har vi hver uge været på en ny afdeling. Disse har været: kirurgi, gynækologi og obstetrik, graviditetsafsnit og pædiatrisk, OPD (modtagelsen) og fødselsgangen. Disse afdelinger har været på 4 forskellige hospitaler og vi har på den måde fået lov til at, overvære forskellen mellem hospitaler der næsten ingen tilgængelige ressourcer har og et forholdsvis normalt fungerende hospital, som hjemme i Danmark, dog stadig ikke med de samme ressourcer. De manglende ressourcer både hospitalerne og patienterne har, kan blandt andet til tider sætte en barriere for den behandling som patienterne modtager, hvilket er meget modsat Danmark, hvor alle bliver behandlet lige.

Disse oplevelser har givet mulighed for at reflekterer over metoder og standarder og sammenligne disse, med det vi har lært hjemmefra. Det har også givet anledning til mange etiske overvejelser for, hvordan sygeplejen fungerer på Zanzibar, hvor man til tider, som sygeplejerskestuderende, kan blive udfordret. Det er dog interessant at observerer hvordan sygeplejen udføres og kunne diskuterer den danske sygepleje og metode, med vores mentorer. På den måde kan vi også reflektere over egen professionsudøvelse. Som sygeplejerskestuderende har vi, udover at observere, under vejledning af mentorer blandt andet haft mulighed for at, deltage i plejen, udfører sårpleje, give injektioner, tage vitale værdier og meget mere. Vi har også overværet forskellige operationer, kejsersnit og fødsler og har her talt teori med vores mentorer, som er rigtig dygtig til at forklare teorien bag hvad de gør og forklarer proceduren undervejs.

Ved siden af praktikken på de forskellige afdelinger er der rig mulighed for at opleve alt, hvad Zanzibar har at byde på. Vi har været på weekendture, svømmet med delfiner, snorklet, været på safari, scubadivet, besøgt prison Island og meget mere. Det er super fedt at aktiviteterne er planlagt for os, så vi bare kan læne os tilbage og nyde dagene, det varme klima og de mange oplevelser. Der er en gang om ugen et foredrag fra en læge fra et af hospitalerne, hvor deltagerne hos Trymedics har indflydelse på emner af disse. Dette kan være alt fra regeringens indflydelse på sundhedssystemet til sygdomslære.

Hvis du er sygeplejerskestuderende på enten 4 eller 7 semester og overvejer at tage med Trymedics til Zanzibar, kan du forvente at udvikle dig både fagligt, i form af at blive sat ind I et sundhedssystem som er uvant fra det danske vi kender, men også personligt. De mange oplevelser og det kultur fyldte land, som Zanzibar er, kan ikke andet end gøre et indtryk. Befolkningen er utroligt velkomne og hjælpsomme og det samme er personalet hos Trymedics. Vi håber vi har kunne give et lille indblik i, hvad det vil sige at rejse som sygeplejerskestuderende med Trymedics. Tak fordi du læste med.

Cecilie og Maria.