SKREVET AF AMALIE RINDEBÆK, PRÆ-MEDICINPROGRAMMET, 4 UGER I UGANDA EFTERFULGT AF 8 UGER PÅ ZANZIBAR.

Det er fredag, vi er 2 tilbage i huset, eftersom resten af gruppen er på safari i den her weekend. Efter 2 måneder med gang i den, har jeg valgt at den her weekend skal være fri. 4 uger er snart gået på Zanzibar, hvor jeg forinden også har været 4 uger i Uganda.

Om en uge rejser en del af vores gruppe hjem, dog har jeg 5 uger mere i vente her på Zanzibar

Har det været den rigtige beslutning af bruge et kvartal af mit sabbatår på det her Afrika-eventyr? JA!

Oprindeligt var planen at jeg skulle være 3 måneder på Zanzibar, men efter lidt tænketid, blev det ændret til 1 måned i Uganda efterfulgt af 2 måneder på Zanzibar. Og hold da op, hvor er jeg glad for den beslutning!

Inden jeg rejste fra Danmark var jeg meget i tvivl om det var den rigtige beslutning med at skulle besøge begge steder, men også om 3 måneder ville være for lang tid. Men hurtigt blev jeg meget glad for min beslutning.

Uganda og Zanzibar er nemlig 2 meget forskellige steder at besøge. Jeg havde lidt en forestilling om at alle hospitaler og hele oplevelsen ville være den samme, uanset om det var Uganda eller Zanzibar, men sådan er det overhovedet ikke.

For det første er hospitalet i Uganda et offentligt hospital, hvor der kommer mange virkelig fattige. Det betyder også at hospitalet ikke er i den bedste stand, men alligevel var det fantastisk at følge læger som kunne udføre så professionelt arbejde, selvom de ikke havde særlig mange ressourcer at gøre godt med.

I Uganda besøgte man mange forskellige afdelinger og fik virkelig en fornemmelse af alle hospitalets afdelinger og funktioner. Praktikken var meget praktisk, hvor man brugte mange timer på at følge læger som gik stuegang, udførte alle mulige spændende operationer samt udførte almen hospitalsarbejde. Selvom vi som præ-studerende stod på sidelinjen, følte man sig stadig som en del af et hospitalsteam, da bare et smil til patienten virkelig kan være med til at gøre en kæmpe forskel!

Ikke en dag på hospitalet var ens, og man fik virkelig meget viden om nærmest alt indenfor den medicinske verden, eftersom patienterne aldrig fejlede det samme, eller operationerne altid var noget forskelligt, samtidig var lærerne virkelig også gode til at forklare og inddrage én i det man stod og observerede.

Udover hospitalsdelen oplevede man SÅ mange ting i Uganda. Hver weekend var vi på en ny tur, hvor man virkelig fik indtrykket af hvordan et ”rigtigt Afrika-land” ser ud. Vil man gerne se lerhytter, små søde bebser, samt vilde dyr overalt, skal man tage til Uganda! Der føler jeg hvertfald at jeg virkelig fik set ”det Afrika”, som man altid snakker og hører om hjemme i Danmark.

Efter Uganda, var jeg meget spændt på at komme til Zanzibar. Mest om  jeg skulle ned til det samme, som jeg havde set i Uganda, og igen blev jeg overrasket.

Hvor Uganda på mange område var underudviklet og man virkelig fik indtryk af et rigtig u-land, er Zanzibar meget mere vestlig.

Selvfølgelig er der stadig mange fattige og omgivelserne er overhovedet ikke ligesom hjemme i den vestlige verden, men efter 1 måned uden rigtig chokolade, var det lykken, da jeg fandt Kit Kat i det nærmeste supermarked!

Hospitalet på Zanzibar er et privat hospitalet, hvilket betyder at faciliteterne er meget bedre end i Uganda. Der er 2 hospitaler, hvor det ene er meget vestligt, og det andet er lidt mere primitivt.

På Zanzibar synes jeg at hospitalsopholdet har været meget mere teoretisk, hvilket også har været super fedt! Hvor lægerne i Uganda mere viste os det praktiske arbejde, har lægerne på Zanzibar meget mere tid til at forklare teori og ”undervise” én i diverse sygdomme eller om kroppen, hvilket har været super lærerigt og givet én bedre forståelse i lægernes overordnet arbejde.

Og så er Zanzibar jo bare lækker! Lækre strande, massere sol og den hyggeligste flotteste by, Stonetown – what’s not to like?!

Turene på Zanzibar har været så gode og virkelig dejlige. Hvor Uganda var meget ”hård” og rå, er Zanzibar virkelig lækker og afslappende.

Og uanset om man befinder sig i Uganda eller på Zanzibar er ALLE mennesker bare så søde! Altid smilende og positive. Samtidig er man tilkoblet en manager hvert sted, og de er bare de sødeste, og altid klar til at hjælpe én, hvis der er opstår de mindste problemer.

Samtidig får man det bedste sammenhold med ens medrejsende og hver dag er bare en fest og hyggelig!

SÅ alt i alt vil jeg virkelig råde til at besøge begge steder! Jeg er så glad for at have haft mulighed for både at opleve det virkelig barske hårde Afrika-liv, samt at få oplevelsen af lækre Zanzibar og at se et hospital der mere kan stemme overens med det hospital, vi kender derhjemme.

Så om man er i tvivl om det ene eller anden, eller bare sidder hjemme i Danmark og ikke ved hvad man skal bruge sit sabbatår på, så TAG AFSTED med Try Medics! Det er absolut ikke noget man fortryder!

Lagt op d. 16/11/2017